Polaris Paddepoel

SAFETY, GRONINGEN, WONINGBOUW, AARDBEVINGEN, HOOGBOUW

Locatie

Groningen

Omvang

8.500 m2

Opdrachtgever

Lefier - Groningen

Jaar

2019

In de wijk Paddepoel wordt de woontoren ‘Polaris’ gerealiseerd. De toren krijgt een hoogte van ca. 70 meter. In verband met de aardbevingen (PGA = 0,08g) is onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de hoofddraagconstructies voor deze hoogbouw. De krachten zijn dusdanig groot dat een oplossing met base isolation de meest economische is. Deze oplossing is geïntegreerd in het ontwerp en tot uitvoeringsniveau uitgewerkt. De keuze is gemaakt om de base isolation toe te passen tussen de funderingsbalken en de begane grondvloer. De gehele hoofddraagconstructie, inclusief de wapening en de bouwkundige constructie is geanalyseerd en berekend middels een NLTH analyse in Abaqus.
 

Ter illustratie hebben wij een aardbevingssimulatie gemaakt van het complex.

Vergelijkbare projecten

B-tower

The B-Tower, midden in het centrum van Rotterdam, is een mixed-use toren. Op de begane grond en 1e verdieping is 4.000 m2 winkelruimte gerealiseerd voor The Sting, en de derde en vierde laag zijn bestemd voor parkeren. Op de 5e t/m 19e verdieping bevinden zich 24 appartementen en 54 Urban Studios. De appartementen zijn te boeken voor een short stay, zie www.urbanresidences.com.

The B-Tower staat direct naast het monumentale pand van de Bijenkorf, vlakbij de Beurstraverse, de Coolsingel en de Lijnbaan. De constructie van de toren bestaat uit in het werk gestort beton met gevels van verdiepinghoge glazen gevelelementen.
NEW, ROTTERDAM, MIXED-USE, HOOGBOUW

Merckt

Op de hoek van de Grote Markt aan de Oostzijde in het centrum van Groningen is het project Merckt gerealiseerd. Het pand biedt ruimte voor horeca en wonen. De specifieke vorm van het gebouw is ten aanzien van aardbeving bestendigheid bijzonder complex. Met een NLTH-analyse is onderzoek gedaan naar het gedrag van de hoofddraagconstructie bij aardbevingen, zie ook onze paper. Met name de onderste niveaus zijn erg gevoelig voor aardbevingen. Om het gebouw in zijn huidige verschijningsvorm aardbevingsbestendig te maken is ervoor gekozen om de appartementen constructief ‘los’ te maken van de onderste lagen. Hierdoor zijn de optredende krachten vanuit de appartementen sterk gereduceerd en opneembaar door de hoofddraagconstructie binnen het huidige ontwerp.

Ter illustratie hebben wij een filmpje gemaakt met een vergelijking van een aardbevingssimulatie van Merckt met en zonder Base Isolation. 
SAFETY, GRONINGEN, WINKELS, AARDBEVINGEN, WONINGBOUW